Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brže usnete, ali...

Alkohol je ključan za dobar odmor jer onemogućuje kvalitetan san

alkohol
Pixsell
24.01.2013.
u 13:00

Pijenje alkohola povećava umor smanjujući količinu vremena koju provedete u dubokom snu ili REM fazi koja je iznimno važna za opuštanje kako tijela tako i uma.

Popijete li malo alkohola, zaspat ćete brže jer će vas on opustiti. Međutim san će vam biti isprekidan, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Edinburgu, što znači više umora ujutro. Alkohol remeti uobičajene cikluse spavanja i onemogućava fazu u kojoj sanjamo, pa čak može dovesti i do nesanice. Što više alkohola konzumirate, san će vam biti plići pa ga nikako ne biste trebali koristiti u "medicinske svrhe". 

- San može isprva postati dublji, ali onda dolazi do remećenja. Takav "dublji" san vjerojatno će pokrenuti hrkanje i pliće disanje, stoga nemojte očekivati da ćete bolje spavati konzumirate li alkohol. Sa povećanjem doza, alkohol nam otežava disanje. On može pretvoriti osobe koje ne hrču u hrkače, a oni koji već hrču da iskuse prekide u disanju - kaže Chris Idzikowski iz centra za spavanje u Edinburgu, piše Daily Mail.

Tri faze

Dakle, kad već konzumirate pa i male količine alkohola, morate znati njegove posljedice. Djelovanje dolazi u tri faze. U prvoj se skraćuje vrijeme koje nam je potrebno da usnemo, a u drugoj zapadamo u vrlo dubok san, opuštajuć kao da smo popili neko sredstvo za smirenje. U drugom dijelu noći alkohol izaziva neugodu i isprekidan san te ometa REM fazu tijekom koje najčešće sanjamo. Istraživanje je pokazalo da gotovo svaka doza alkohola uzrokuje brže zapadanje u san.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije